Importanta alimentatiei corecte pentru activitatea sportiva
Existenta tuturor organismelor vii este legata nemijlocit de schimbul de materii cu natura înconjuratoare. Acest schimb poarta numele de metabolism. Toate procesele vitale precum si toate activitatile pe care le realizeaza omul în timpul vietii se efectueaza pe baza unor cheltuieli energetice. Elementele care acopera necesitatile energetice se gasesc în mediul extern si poarta numele de alimentatie. Prin aliment se întelege orice produs care, introdus în organism serveste la mentinerea proceselor vitale, asigura cresterea si refacerea celulelor, precum si activitatea depusa, fara a fi daunator sanatatii, ci, dimpotriva, contribuie la întarirea ei. Alimentele sunt alcatuite dintr-o serie de substante sau factori nutritivi.
Principiile alimentare sunt substante bine definite din punct de vedere chimic, care au un anumit rol în organism în ceea ce priveste nutritia. Principiile alimentare indispensabile omului sunt : proteinele, lipidele, glucidele ( hidrocarbonatele ), saruri minerale, vitaminele si apa.
Din punct de vedere al rolului pe care-l îndeplinesc în organism, ele se împart în doua grupe: energetice sau calorice si protectoare sau de întretinere. Din prima grupa fac parte glucidele si lipidele. Grupa a doua poate fi divizata în doua subgrupe si anume :
- cu rol plastic (de refacere), în care intra protidele si unele saruri minerale: calciu (Ca), clor (Cl), potasiu (K), etc. .
- cu rol catalitic (reglarea unor reactii chimice), în care intra vitaminele, unele saruri minerale: cupru (Cu), cobalt (Co), iod (I) si apa (H2O).
Metabolismul propriu-zis reprezinta transformarile ce au loc în celulele vii pe seama substantelor nutritive, prin care se formeaza, se reînnoieste protoplasma celulara si se furnizeaza energia necesara desfasurarii acestor procese si fenomenelor biologice. El se produce în doua faze si anume : una constructiva (anabolism) si celulara distructiva (catabolism).
Anabolismul reprezinta fenomenul de asimilare a substantelor nutritive din alimente si încorporarea lor în formele proprii organismului uman. Catabolismul reprezinta faza de dezasimilare si degradare a substantelor încorporate sau a celor care intra în structura corpului si la care se face apel pentru eliberarea energiei necesare fenomenelor vitale, adaptarii la conditiile variate ale mediului extern, activitati depuse etc.
Prin alimente organismul primeste din mediul înconjurator atât materialul necesar pentru cresterea si refacerea celulelor, cu alte cuvinte pentru elaborarea substantelor proprii (rolul trofic sau plastic al alimentelor), cat si energia necesara acestor sinteze si desfasurarii proceselor biologice (rolul energetic).
Ratia alimentara reprezinta cantitatea de alimente necesare unui om în 24 de ore pentru mentinerea sanatatii si satisfacerea nevoilor energetice si plastice. Regimul alimentar reprezinta o succesiune de ratii alimentare pe o perioada mai mare de timp , care sa asigure omului o buna nutritie necesara vietii si activitatii depuse. Ratia si regimul alimentar trebuie sa fie rationale si corespunzatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ. De aceea ele trebuie sa satisfaca nevoile organismului atât în factori nutritivi plastici si energetici, cât si în factori biocatalitici. Trebuintele acestea sunt mult mai crescute la un sportiv decât la un om obisnuit. Mentionam ca factorii nutritivi trebuie adusi în anumite proportii pentru a nu produce tulburari prin exces sau insuficienta.
Alimentatia rationala este aceea care satisface pe deplin toate nevoile cantitative si calitative ale organismului, tinând seama de particularitatile sale fiziologice, de efortul depus si de conditiile de mediu în care se desfasoara. Ea contine toate substantele trofice, energice si catalitice necesare. Alimentatia rationala nu este echivalenta cu supraalimentatia si nici cu consumul exagerat al unor alimente (în special carne) cum au tendinta sa creada si sa faca unii sportivi, antrenori sau conducatori de loturi.
Sub aspect calitativ, consumul exagerat al unor substante alimentare produce tulburari digestive si ale PH-ului intern. Astfel, excesul de protide mai ales din carne, acidifiaza mediul intern si duce la instalarea colitei de putrefactie, cu o autointoxicare si o obosire a organismului .