Tenisul modern a aparut initial in Anglia, la sfarsitul secolului al XIX-lea ca si “tenis de camp”. Dupa crearea sa,  tenisul s-a raspandit mai intai in clasa superioara a lumii engleze, apoi, incet-incet,  in intreaga lume. Aflati in randurile de mai jos istoria tenisului si a principalelor competitii de profil: French Open, Wimbledon si US Open.

Tenisul este acum un sport olimpic si este practicat de toate clasele sociale,  indiferent de bani si de varsta, inclusiv de persoanele aflate in scaun cu rotile. In mod remarcabil, in afara adoptarii sistemului “tie-break”, regulile sale au ramas neschimbate din 1890.
Din 1908 – 1960 s-au strecurat doua exceptii in regulament: serverul trebuie sa tina un picior la sol, in orice moment, si apoi adoptarea “tie-break”-ului in anii 1970. Recent a fost introdusa la tenisul profesionist tehnologia de revizuire electronica, cuplate cu un sistem de verificare a punctului, care permite unui jucator sa conteste linia.

Tenisul este practicat de milioane de jucatori care vor sa se recreeze si este, de asemenea, un sport extrem de popular in intreaga lume, mai ales prin cele patru turnee de Grand Slam: Australian Open, French Open, Wimbledon si US Open.

Inceputurile tenisului
Istoria tenisului dateaza de mii de ani. Jocul a fost creat pentru prima data de catre calugarii europeni pentru a fi jucat in scopuri de divertisment in timpul ceremoniilor religioase. La inceput, mingea a fost lovita cu mana. Curand manusa din piele a intrat in existenta. Aceasta a fost repede inlocuita cu un maner adaptabil pentru a mari eficienta serviciului mingii. Astfel s-a nascut racheta. Odata cu evolutia rachetei si mingile de tenis au suferit diverse modificari. Prima minge de tenis a fost din lemn. Dupa ea a urmat mingea din piele umpluta cu material de celuloza. Manastirile din intreaga Europa au pretuit acest joc in timpul secolului al 14-lea.

Jocul de tenis a devenit in scurt timp foarte popular, in special in Franta, unde  a fost adoptat de familia regala. In perioada secolelor XVI – XVIII jocul numit “Jeu de paume” – joc de palmier – a fost foarte apreciat de regi si nobilime. Jucatorii francezi incepeau jocul  strigand cuvântul “tenez!”, ceea ce inseamna “Play!”, “Joc”. Tenisul a ajuns sa fie numit regal sau “tenis real.”

In 1874,  maiorul Walter Wingfield a achizitionat drepturile de brevet pentru echipamente si reguli de joc. In acelasi an, primele instante judecatoresti de tenis au aparut in Statele Unite. Jocul s-a raspandit curand in diferite parti ale lumii cum ar fi Rusia, Canada, China si India. Terenurile de crochet au servit ca terenuri de tenis in acea perioada. Primul teren de tenis a fost conceput de Wingfield si a fost in forma de clepsidra. Acest a fost mai scurt decat terenul modern pe care il avem astazi. Versiunea sa de terenuri de tenis, precum si regulile jocului au suferit modificari si amendamente pana la versiunea moderna care se joaca astazi.

Istoria Wimbledon-ului

Primul campionat de tenis de la Wimbledon a avut loc in 1877, la All England Lawn Tennis si la Clubul de Crichet in Wimbledon, Londra, Marea Britanie. Evenimentul a fost organizat initial pentru a strange bani pentru a repara un cilindru la un club privat, dar in schimb, a evoluat si a devenit cel mai prestigios eveniment de tenis din intreaga lume.

Wimbledon 1877
La primul Wimbledon a fost organizat concursul de single-barbati, femeilor nu li s-a permis sa joace pana in 1884, cand s-au adaugat probele single pentru femei si dublu pentru barbati. Spencer Gore a castigat primul titlu dintr-un tablou cu 22 de jucatori, facandu-l instantaneu si pentru totdeauna faimos ca fiind primul campion de tenis de la Wimbledon. Aproximativ 200 de spectatori au platit un siling fiecare pentru a vedea meciul final in 1877.

In primul an, jucatorii purtau palarii si legaturi si li se cerea sa poarte incaltaminte fara tocuri. Culorile de la Wimbledon au fost intotdeauna violetul si verdele, iar jucatorii purtau aproape numai alb. Terenul rezervat pentru finala este cel mai renumit din Wimbledon si este cel mai prestigios din toate cele 19 terenuri. Terenurile 1 si 2 gazduiesc, de asemenea, campionate de tenis.
Primul campionat de la  Wimbledon a fost jucat la un club privat situat pe strada Worple; clubul si-a mutat activitatea la Church Road in 1922 si a fost supus mai multor renovari de atunci. Evenimentul se desfasoara pe o perioada de 2 saptamani,  in luna iunie si de sase saptamani,  din prima zi de luni, in luna august. Numai de 3 ori in istoria sa de peste 100 de ani, evenimentul a durat mai mult din cauza ploii.

Wimbledon Trivia
Destul de interesant este faptul ca Campionatul de la Wimbledon este inca jucat pe iarba. Dunlop Slazenger ofera mingi de tenis la Campionatul de la Wimbledon din 1902. Campionul de la single barbati castiga o cupa de argint aurit si campioana de la single femei castiga o tava de argint,  cunoscuta sub numele de Dish Rosewater. Capsunile si smantana reprezinta mancarea traditionala de la Wimbledon.

Comments are closed.